• Produktresurser
    • Dashboards
    • Mätvärden och nyckeltal
    • Anslutningar

Boka demoLogga in

Energianvändning

Visar energianvändning under specificerad period.

Vad är det?

Nyckeltalet kan även användas för att kolla på Normalårskorrigering (NÅK), även känd som väderjustering, involverar en omvandling av konsumtionsdata för att beakta variationer i temperatur och utomhusförhållanden. Genom denna justering blir det möjligt att jämföra konsumtionsvärden mellan olika år utan att ovanliga väderförhållanden påverkar beräkningarna.

För att utföra säsongsmässig anpassning hämtas data från olika väderstationer, där värden från SMHI, som har ett nätverk av väderstationer över hela Sverige, ofta integreras.

Nyckeltalet tittar alltså på en energianvändning som är viktad utefter de förhållanden som varit för att i slutändan kunna jämföra tidsperioder (år, kvartal, månad) mot varandra på ett rättvist sätt.

Hur räknas det ut?

Summerad energianvändning = Wh

Summerad energianvändning × korrigeringsfaktor = Wh

* Inkluderar endast användningen under specificerad tidsperiod.

Varför är det viktigt att följa?

Det är viktigt för ett fastighetsbolag att följa upp och analysera Energiförbrukning och Normalårskorrigerad energiförbrukning av flera skäl:

  1. Effektivitetsbedömning: Normalårskorrigerad energiförbrukning är en central prestandamätare för fastighetsbolag. Genom att noggrant övervaka och utvärdera detta nyckeltal kan bolaget bedöma hur väl deras byggnader och system hanterar energianvändningen. Det ger en värdefull indikation på effektiviteten i energihanteringen och hjälper till att identifiera områden där förbättringar kan göras för att minska onödig energiförbrukning.

  2. Ekonomiska aspekter: Energiförbrukning påverkar direkt fastighetsbolagets ekonomi. Genom att förstå och hantera detta nyckeltal kan de effektivisera energianvändningen och därmed minska de operativa kostnaderna. Detta inkluderar minskade energikostnader och även potentiella besparingar på underhåll och reparationer relaterade till energisystem.

  3. Miljöansvar: Energiförbrukning har även en betydande miljöpåverkan. Genom att minska energiförbrukningen kan fastighetsbolag minska sina koldioxidutsläpp och bidra till en mer hållbar miljö. Detta är särskilt viktigt med tanke på dagens ökande fokus på miljöansvar och hållbarhetsmål.

  4. Kund- och hyresgästnöjdhet: Många kunder och hyresgäster är intresserade av energieffektivitet och hållbarhet. Genom att aktivt hantera och förbättra sin energiförbrukning kan fastighetsbolag möta dessa förväntningar och öka nöjdheten bland sina kunder och hyresgäster.

Sammanfattningsvis är att följa upp Energiförbrukning och Normalårskorrigerad energiförbrukning av stor betydelse för fastighetsbolag. Det hjälper dem att effektivisera sina energianvändningspraxis, minska kostnader, minska miljöpåverkan och öka kundnöjdheten. Det är ett viktigt verktyg för att uppnå hållbara och lönsamma verksamheter.

Hållbarhet
Energi
  • Skapad av Homepal

    2023-08-31

  • Det här nyckeltalet är skapat och anpassat av oss på Homepal med vår påhittade demodata. Konceptet och idén kommer från en av våra kunder.

    Räkna ut ditt prisKontakta mig

    Mätvärden och nyckeltal

    Vi har standardiserat och automatiserat branschens vanligaste KPI:er. Aktivera med ett klick i vår katalog och börja analysera.

    Bläddra bland alla
    . . .

    Ett BI-verktyg specialbyggt för fastighetsbranschens behov

    Automatisera din uppföljning och rapportering med färdiga nyckeltal och dashboards. Lägg tiden på analys och att agera istället för att klippa och klistra i Excel eller vänta på ett konsultärende.

    Utforska verktygetProduct overview

    Ta steget in i nästa generation

    Inget gigantisk IT-projekt, inget systembyte, inga konsulter. Aktivera en tilläggslösning som redan finslipats i många år och med tusentals aktörer inom fastighetsbranschen.

    Räkna ut prisEller prata med sälj
    Branschledande
    Fastighet
    Pioneering Proptech and Sustainable Innovation in Sweden 2024
    Integration logotype
    Integration logotype
    Integration logotype