Meta Pixel

Boka demoLogga in

Har du ökad risk för vakans? 3 nyckeltal som ger dig svaret

  • Amanda Forssberg
    Amanda Forssberg

    2023-11-06 • 2 minuters läsning

Bostadsbolag har historiskt sett haft låg vakans och det är svårt att säga något om risken kopplat till detta när vi enbart tittar på vakansgrad. Därför rekommenderar vi på Homepal att du skapar dig en helhetsvy av din uthyrning för att förstå din marknad bättre och var det finns risk för vakans.

Dashboard Image

Trenden för uppsägningar

Genom att hålla koll på uppsägningsdatumet på dina historiska hyresavtal kan du se huruvida trenden för att säga upp ett hyresavtal går upp eller ner i olika områden, prisklasser eller storlekar är i beståndet. Detta ger dig en bra överblick över vilka områden och typer av fastigheter hyresgästerna trivs bättre respektive sämre i.

Trenden för köpoäng

Genom att titta på det genomsnittliga antalet köpoäng som behövs för att få en bostad över tid får du ett mått på hur attraktiva olika områden, prisklasser och storlekar är i ert bestånd. Det ska dock sägas att en kö inte är en garanti för låg vakans. 

Trenden för antal sökande

Genom att se över det totala antalet sökande till en bostad över tid får du ett mått på hur hög efterfrågan som finns i olika områden, prisklasser och storlekar i beståndet. Var finns efterfrågan? Vilken målgrupp efterfrågar en viss typ av objekt i ett särskilt område? Skiljer det sig mellan områden? 

Detta är tre nyckeltal som var för sig ger dig god insyn i var risken för vakans ökar, men den verkliga styrkan kommer när du sätter dem i relation till varandra.

Vill du ha fler tips? Ladda ner vår guide!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Senaste inlägg

VideoThumbnail Image
Insights

Bidrar uppföljningsverktyg till övervakning av medarbetare?