Energiuppföljningssystem VS Homepal: Så skiljer de sig
Du har redan ett energiuppföljningssystem. Homepal ersätter inte det. Men det översätter det – och gör det användbart för alla andra.
Kort om Homepal och att kombinera data från olika system
Homepal är ett Business Intelligence-verktyg för fastighetsbranschen. Data hämtas från flera olika affärssystem, som ditt fastighetssystem, ekonomisystem, ärendehanteringssystem, energiuppföljningssystem och så vidare, och presenteras i tydliga dashboards. Där finns tydliga insikter om hur det går och hur fastigheterna mår, möjlighet att djupdyka i detaljer och ta action för att komma vidare.
Att kombinera data från flera system ger djupare förståelse
Genom att kombinera data från olika system kan nya insikter presenteras på ett enkelt och lättsmält sätt. Det ger också god överblick och djupare förstålse kring hur olika delar av verksamheten påverkar varandra. Om energikostnaderna ökat i ett område kan Homepal visa att det beror på ökad uthyrning – vilket ju är positivt."
Vi vet att tid för analys är en bristvara i branschen, och vid första anblick kan slutsatser bli missvisande utan att sätta energikostnaderna i kontext med hjälp av mer data från verksamheten (i detta exempel uthyrning).
Ett exempel på hur en förvaltare jobbar i Homepal
→ Förvaltaren startar varje vecka med att kolla upp sina nyckeltal direkt i Homepal. På startsidan ser hen att energianvändningen ökat i en fastighet, klickar sig in, ser att felanmälningar för ventilationen gått upp. Förvaltaren tar med det till veckomötet med drift.”
Vad ett energiuppföljningssystem gör – och inte gör
Ett klassiskt energiuppföljningssystem samlar in data om förbrukning, temperatur, flöden och avvikelser. Det är ett tekniskt verktyg, skapat för energiexperter. Komplexiteten i systemen är inga problem för energiexperterna, men det är väldigt svårt för resten av organisationen att sätta sig in i. Därför blir det en utmaning att dela energidata med fastighetsförvaltare, drifttekniker, hållbarhetsansvariga och ledning, vilket är problematiskt eftersom fastighetsbolag berukar ha målsättningar kopplade till energi. Och tidigare medarbetare är i allra högsta grad involverade i huruvida dessa mål nås eller ej.
Vittnesmålen från organisationen säger att…
Informationen blir för teknisk.
Tempokravet i vardagen gör det svårt att hinna ta del av, förstå och agera på energidata.
Energiavdelningen upplever att deras insikter inte landar – och resten av organisationen tycker att energiarbetet är svårt att förstå.
Med detta blir målen svåra att följa upp – och ännu svårare att nå.
Homepal kopplar ihop människor – inte bara siffror
Homepal bygger på att data ska kunna omsättas i handling – av fler än bara energiavdelningen.
Data som alla förstår. Energidata presenteras tillsammans med annat som påverkar driften – som felanmälningar, inomhustemperatur, och hyresgästers upplevelser.
Tydlig målstyrning. Du ser hur varje fastighet taktar mot era energimål, och kan bryta ner det till individ- eller teamnivå.
Kommunikation som fungerar. Istället för isolerade dashboards får du ett verktyg som gör det lätt att prata med kollegor, förklara prioriteringar och få saker att hända – oavsett teknisk nivå.
Du ska alltså ha kvar ditt energiuppföljningssystem, men använda Homepal för att nå ut i organisationen.
Låt din energiguru jobba vidare i sitt system. Homepal ersätter inte de djupgående, komplexa analyser din energiexpert kan göra där. Däremot är dessa system inte optimerade för att sprida förståelse och engagemang i resten av organisationen – för att nå energimålen, kommunicera utmaningar och möjliga åtgärder och skapa förståelse hos de som inte har 300 högskolepoäng i elektroteknik.
Här kommer Homepal in och översätter komplex data till konkreta åtgärder för att nå målen som alla kan greppa. Homepal är verktyget för dig som vill ta ansvar för energimålen, utan att behöva bli energiexpert, och få hela organisationen att börja dra åt samma håll.