Boka demoLogga in

Vilket BI-verktyg ska jag välja?

  • Amanda Forssberg
    Amanda Forssberg

    2023-04-07 • 3 minuters läsning

En av fastighetsbranschens utmaningar med att arbeta datadrivet är svårigheten att kombinera data från olika affärssystem för att möjliggöra djupare analys. Många fastighetsbolag använder ett BI-verktyg (Business Intelligence) för att lösa problemet, men vilket ska du välja? I det här blogginlägget tittar vi närmare på för- och nackdelar med olika aktörer.

Dashboard Image

Verktyg för Business Intelligence (BI) är viktiga för att företag ska kunna fatta välgrundade beslut baserade på data. I takt med att det datadrivna beslutsfattandet ökar finns det nu många olika BI-verktyg på marknaden. Varje verktyg har sina egna styrkor och svagheter, och i det här blogginlägget kommer vi att undersöka för- och nackdelar med ett par populära BI-verktyg: Power BI, QlikView, Insikt och Homepal såklart.

Homepal

Homepal är Sveriges enda BI-verktyg som specialiserar sig inom fastighetsbranschen.

Eftersom vi bara jobbar mot fastighetsbranschen vet vi exakt vad våra kunder har för utmaningar och behov och kan därmed göra visualisering och modellering standardiserat, vilket gör att ledtiden för implementationer förkortas avsevärt. Det användarvänliga gränssnitt gör det enkelt för vem som helst att få nya insikter, svar på frågor och beslutsunderlag med hjälp av data. Styrkan i Homepal ligger i användarvänligheten och branschexpertisen. Med hjälp av vårt verktyg kan alla i organisationen arbeta med data utan att ha teknisk kompetens. 

Power BI

Ett verktyg som Power BI har kapacitet att göra i princip vad som helst, vilket möjliggör djupgående analys på en mycket avancerad nivå. Trots kraften i Power BI finns det två huvudsakliga nackdelar att ha i åtanke. Först och främst är licenskostnaden för Power BI dyr i jämförelse med andra BI-verktyg. Vidare kräver detta tunga verktyg en särskild dataexpertis som få fastighetsbolag har internt. Det problemet kan lösas med duktiga BI-konsulter, men tyvärr är ledtiderna långa och kostnaden för timmarna springer snabbt iväg till stora summor. 

QlikView

QlikView specialiserar sig på datautforskning och dataexploatering. Dess datamotor i minnet gör det möjligt för användare att snabbt analysera stora datamängder och skapa interaktiva dashboards. QlikView har också robusta funktioner för datasäkerhet och styrning, vilket gör det till ett idealiskt val för företag som måste följa strikta dataregler. Det kan dock vara svårt att lära sig QlikView och det kan vara mindre lämpligt för företag med begränsade IT-resurser.

Insikt

Insikt är ett BI-verktyg som specialiserat sig på att tillhandahålla data om finansiella tjänster till sina kunder. Det erbjuder en rad olika funktioner, inklusive dataanalys, datavisualisering och databerikning. Insikt tillhandahåller också datauppdateringar och insikter i realtid, vilket gör det till ett idealiskt val för företag som behöver aktuell finansiell information. Insikts prissättning är dock inte transparent, och det kan vara dyrare än andra BI-verktyg.

Sammanfattningsvis har varje BI-verktyg sina egna för- och nackdelar, och vilket verktyg som är rätt för ditt företag beror på dina specifika behov och din budget. Det är viktigt att noggrant utvärdera varje verktyg och ta hänsyn till faktorer som användarvänlighet, datamodelleringsmöjligheter, datasäkerhet och prissättning innan du fattar ett beslut. Power BI, QlikView, Insikt och Homepal är alla bra BI-verktyg som erbjuder unika funktioner och fördelar för företag som vill fatta datadrivna beslut.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Senaste inlägg

VideoThumbnail Image
Insights

Homepal VS Stratsys